FÖRSTA SIDA
  FEST
  RUM
  KUBEN / THE CUBE
  GALLERI
   - UTSTÄLLNINGAR
   - KONSTRUNDAN
  KAFE
  BUTIK
   - JULRUNDAN
  ÖPPET TIDER &
   KONTAKTA OSS

  KARTA / MAP
  GÄSTBOK
BUTIK VALLEBERGASLÄTT

Newport
Här (eller klicka på bilden nedan) hittar du katalogen.Maila din beställning på info@vallebergaslatt.se eller ring 070-3440270.

Almanacka Måla Själv


  • Papperskopia: 95 kr
  • Inramad i en snygg aluminiumram: 950 kr
Maila din beställning på info@vallebergaslatt.se eller ring 070-3440270.

Vinmästarnas Champagneglas


Priset är inklusiv moms och frakt tillkommer.
Beställes på telefon: 070-3440270.


Pris: Champagneglas kostar 295:-/st


THE SEARCH FOR EXCELLENCE OF TRUE VALUES


“Magnumflaska är lagom för två om bara en dricker.” - Winston Churhill

Champagnens smak sitter i bubblorna
Det är bubblorna som ger champagnen dess smak och den för ett vin den unika njutningsupplevelsen i kombination med rätt utformat glas.

Tidigare har man trott att koldioxidbubblorna endast gav den något syrliga stickande smaken på tungan. Forskningsresultat redovisade i National Academy of Sciences har påvisat att det finns 30 gånger mer smakförhöjande kemiska föreningar i champagnebubblorna än i själva vätskan. Förutom att kittla lite i näsan bidrar kolsyran med att samla på sig smak och arommolekyler på sin väg upp till ytan där bubblorna sedan spricker och frigör den ädla doften och smaken i egenskap av en uppfriskande aerosol. Ett glas bubbligt vin kan därför förväntas ha en starkare arom än vad motsvarande vin utan bubblor skulle ha.

Detta är vad den ledande champagneforskaren på vinfakultetet vid Universitetet i Reims Champagne-Ardenne, professor Gérard Liger-Belair, kallar för “Essence of champagne”. Han och hans kollegor har utrustats med en masspektrometer med ultrahög upplösning för att analysera just den kemiska beståndsdelarna i champagneaerosoler.

De upptäckte att champagneaerosolerna bestod av över 100 komponenter med doftegenskaper som ger champagnen sin karaktäristiska smak. Med hjälp av bubblorna tar smakämnena sig in till smaklökarna i näsan hos den som avnjuter champagnen. Avgörande för smaken är antalet bubblor i den ädla drycken. Det ryms i storleksordningen upp emot 20 miljoner bubblor i en flaska champagne!


Hur tar man bäst vara på denna kunskap?
Det är viktigt med rätt temperatur. Genom att servera champagnen så kall som möjligt bevarar man maximalt den i champagnen upplösta koldioxiden. Det är som konstaterat koldioxidens bubblor som bär fram doftämnena. Ju varmare champagnen är, desto snabbare bubblar den bort. Vinmästarnas champagneglas är utformade för att förhindra en snabb uppvärmning och därmed bevarar de de olfaktoriusförhöjande bubblorna längre.

Ju häftigare man häller upp champagnen desto mer koldioxid går förlorad. Slutsatsen blir: häll försiktigare, gärna längs kanten på glaset, ungefär som flertalet bartenders serverar öl.

Glasets form
Prins Guy de Polignac sade ofta, på den tiden då familjen ägde champagnehuset Pommery, att champagneglasens viktigaste egenskap är att de ska vara små. Champagne ska vara kall och små glas behöver fyllas på ofta.

För 20 år sedan tog GuNilla fram ett glas, godkänt av Deutz Champagne, som var en flûte (starkt koniskt glas) med en doftkupa ovanpå. Vi var för tidigt ute.

Nu när idéen har bekräftats vetenskapligt anser vi att Sofi a Bergman har tagit ram det ultimata champagneglaset som existerar idag.

Avdunstningsytan för både gasbubblor som stiger ovan vätskeytan och luften i glaset är rimligt stor. Allt detta goda samlas sedan upp utan förluster i glasets förträngning för att med den större slutöppningen medge maximal njutning.

Nec plus ultra, Sofia Bergman!

André Teikmans, GuNilla Teikmans"


  Ur Vinmästarnas Champagneglas, The search for excellence of true values 

Pris: Vinglas kostar 295:-/st


Vinmästarnas Glas
THE SEARCH FOR EXCELLENCE OF TRUE VALUES


"DET OPTIMALA GLASET
Äldre viner (vita och röda) behöver en mindre öppning för att få för mycket syre som gör att de klingar av för fort.

Glaset för mogna viner är 19 cm högt. Total volym är 36 cl och optimal volym 12-17 cl.

Unga viner behöver glas med en större öppning för samma volym, eftersom de behöver mer syre (lyftning) för att bäst komma till sin rätt.

Glaset för yngre viner, som Sofia Bergman gjort en cm högre för att ge en karaktär av "uppstudsighet" och "viljan att hävda sig", har en total volym på 29 cl. Den optimala är 12-15 cl.""Sofia Bergman

Sofia är formgivare i Glasriket i Småland, knuten till ]ohansfors Glasbruk / Broakulla Glas & Design. I glaset föredrar hon enkla, tydliga former. Sofia söker en funktion i allt hon skapar och inspireras av det som finns runt henne; i vardagen, i naturen, mitt i livet. Efter studier i konstvetenskap, konstkritik & konstpedagogik och arkeologi vid Uppsala Universitet, dekoratörsutbildning i Stockholm och många år inom reklambranschen som AD, övergick hon till måleri och glasdesign.

Sofia Bergman och Vinmästarnas Glas
Ambitionen med Vinmästarnas Glas har varit — för att citera en av Frankrikes mest framstående Armagnacesproducenter — “fair pour demeure”, eller på svenska: “göra något varaktigt, inte en modefluga”. Med vinvärldens doyen, Thierry Manoncourt, bakom ursprunget, har form och användbarhet sedan diskuterats med mästarproducenterna, som presenteras i föregående sidor.

Vi bakom projektet stod så inför den berömda Gordiska knuten, den knut Alexander den Store inte lyckades lösa upp. Istället högg han upp den med ett svärdshugg, varpå det löfte som knuten representerade — att erövra den då kända världen — infriades.

I Sofia har vi funnit var Alexander den Store! Med en briljant klarhet, en intellektuell skärpa och en estetisk blick för vad vi har valt att kalla excellence, har hon sammanfört förslagen från mästerproducenterna till glas med samma elegans som deras viner. Dessa producenter, som enbart gör det bästa, har alla sagt att dessa två glas är helt oöverträffade, och så kommer de att bestå.

Efter det kom det svåra arbetet för Sofia att överföra dessa värderingar till dem som besitter den enastående kunskapen att blåsa glas. Det klarade hon med bravur, och glasen lever upp till de hårda kraven på elegans, briljans och inte minst ett tilltalande utseende — tomma som fyllda.

Med Alexandersvärdets skärpa har Sofia renodlat Vinmästarnas Glas till vad Frankrikes ledande producenter enats om ”Nec plus ultra” - Ingenting bättre!

André Teikmans"


  Ur Vinmästarnas Glas, The search for excellence of true values

Östelenbricka 225:-

Egen designad Österlenbricka av Göran Thulin, Galleri Vallebergaslätt.
Mått 43 x 33 cm. Kan diskas i maskin.

Österlenbrickan är konstnärligt driven av österlens natur och kultur och den färgglada intrycken reflekterar i sin tid.

Copyright (C) Galleri Vallebergaslatt; Tel: +46 (0)70 3440270
louis vuitton outlet jordan 3 sport blue jordan 3 sport blue louis vuitton outlet kate spade outlet louis vuitton outlet louis vuitton outlet michael kors outlet cheap jordans michael kors outlet foamposites for sale louis vuitton outlet Nike KD VII jordan 6 sport blue louis vuitton outlet lebron 12 jordan 6 sport blue louis vuitton outlet cheap jordan shoes cheap jordans beats by dre outlet michael kors outlet michael kors outlet louis vuitton outlet louis vuitton outlet louis vuitton outlet louis vuitton outlet sport blue 3s coach outlet online cheap jordans michael kors outlet louis vuitton outlet Retro Jordans For Sale jordan 6 sport blue jordan 6 sport blue louis vuitton outlet louis vuitton outlet history of jordan 6s legend blue 11s michael kors outlet